Projektet - Det østeuropæiske potentiale i landdistrikter

Ringkøbing-Skjern Kommune og Landudviklerne har lavet en undersøgelse blandt kommunens østeuropæere.


Resultaterne blev præsenteret på en konference d. 27. marts 2017. På baggrund af undersøgelsen og konferencen er udviklet en værktøjskasse til sogne-borgerforeninger, der har lyst til at arbejde medintegration af østeuropæere i deres lokalsamfund. Værktøjskassen kan frit benyttes og indeholder powerpoint oplæg med tilhørende noter til brug i sogne-borgerforeninger. Der er også en pixiudgave af projektets resultater samt den endelige rapport om østeuropæere i Ringkøbing-Skjern Kommune. Endelig indeholder værktøjskassen velkomstfolderere på engelsk og dansk i word og publicher.


 

Baggrunden for undersøgelsen er et ønske om, at vi i kommunen skal blive bedre til at tage imod de østeuropæere der bor her.


Østeuropæere tilfører vores kommune en stor ressource indenfor forskellige erhverv. Mange af dem bor udenfor centerbyerne, men kun få er en del af lokalsamfundet.


Vi ønsker at blive klogere på, hvad de har af behov og ønsker for at blive integreret, og spørgeskemaet vil blive fulgt op af en konference med deltagelse af Pia Heike fra Syddansk Universitet som har beskæftiget sig med emnet. Ligeledes vil der blive lavet materiale som kan anvendes i de enkelte sogne-borgerforeninger med henblik på at få dialog med østeuropæere i sognet.


Der er nogle sogne som allerede har gjort meget for at komme i dialog med østeuropæerene, men det er meget svært at få det til at lykkes. Det er vi nødt til at blive bedre til, så derfor vil de gode tiltag der er lavet blive formidlet og drøftet i projektet, således at sognene kan lære af hinanden og få en lettere tilgang til opgaven.


Spørgeskemaet udsendes af kommunen til østeuropæere i alderen mellem 18 og 62. Det bliver sendt på dansk, tysk engelsk og rumænsk.


Der bor ca. 1510 østeuropæere i vores kommune i aldersgruppen  18 - 62 år. 1133 af disse bor udenfor centerbyerne. Faktum er, at hvis disse ikke boede i landdistrikterne, så ville affolkningen fra landdistrikterne have været endnu større.


Derfor er det så vigtigt, at vi får integreret denne gruppe, og at vi får dem til at bruge den lokale skole, børnehave, brugs idrætsforening med mere.


Pressens omtale af projektetKommuner vil kapre østarbejdereIndslag fra TVmidtvest     Artikel fra Ringkøbing-Skjerns Dagblad


Landdistrikter


Vi kan bidrage med nye projekter og forretningsudvikling – både når det drejer sig om, mennesker og bosætning, erhvervsliv samt natur og miljø.

Natur og miljø


Vi vil gøre det muligt at tjene penge på naturpleje, så naturen i vores egn får højere naturkvalitet og bliver endnu mere værdsat.

Lokale Fødevarer


Vi vil markedsføre vores egn som det vestjyske spisekammer. Vi vil arbejde for, at vestjyske produkter bliver det naturlige førstevalg i husholdninger og offentlige institutioner.


Udvikling


Vi skaber lokal udvikling. Vi henter tilskudsmidler hjem til vores egn, som skaber vækst og positive synergier - Vi vil vise vejen til at turde tage vækst og udvikling i egen hånd.


landudviklerne

-v Urup & Kaiser

Landudviklerne ApS- Ånumvej 28 - 6900 Skjern - CVR 35832599